M- speltpasta ovenschotel
Nov 13, 2024
*Type gerecht: Diner *Personen: 4 *Bereidingstijd: 45 min *Kcal: 549
Ingrediënten
500 gram koolraap
250 gram spekjes
1 sjalot
2 preien
2 takjes tijm
1 blikje tomaten
200 gram speltpasta
75 gram Kinderdijker belegen kaas
2 tenen knoflook
Peper en zout naar smaak
Bereidingswijze
Zet een pan op met water voor de pasta. Schil de koolraap. Snij in kleine blokjes van 0.5 cm. Bak de spekjes zachtjes uit in een droge pan. Snipper de sjalot en voeg die nog een paar minuten bij de spekjes. Hak de knoflook fijn.
Voeg de koolraap toe aan de pan met spekjes, samen met de knoflook. Roerbak even goed om en laat een beetje sudderen. Kerf de prei in de lengte, spoel zand ertussen uit en snij in ringen. Rits de blaadjes tijm van de takjes en voeg samen met de prei in de pan. Roerbak nog even mee. Voeg dan de stukjes tomaat erbij en laat sudderen tot dat de koolraap gaar is.
Weeg 200 g pasta af (bij 4p) en kook al dente in ca. 8 minuten. Verwarm de oven voor op grillstand. Rasp de kaas (weeg 75 gram af bij 4p). Voeg de pasta bij de koolraap als die gaar is en breng op smaak met peper en evt. zout. Doe het mengsel in een ovenschaal en bestrooi met de kaas. Schuif voor ca. 10 minuten in de oven voor een lekker bruin korstje.
SLANKTIP ~ S ~ 430 KCAL
Gebruik de helft van de spekjes voor in de pastasaus. De andere helft kan evt. los opgebakken worden en ter garnering in een bakje op tafel gezet worden. Invriezen van de spekjes is ook mogelijk voor later gebruik.
PLUSTIP ~ L ~ 635 KCAL
Kook 75 gram speltpasta per persoon voor grote eters.
LUNCHTIP
Eet de overgebleven pasta (ca. 50 gram p.p.) als lunch. Lekker met wat roerbakgroente, tomaten en overgebleven geraspte kaas. Rasp evt overgebleven koolraap en meng met 1 el yoghurt, peper en zout tot een frisse rauwkost salade. Lekker op een volkoren cracker.