M- kipragout met prei
Nov 13, 2024
*Type gerecht: Diner *Personen: 4 *Bereidingstijd: 30 min *Kcal: 526
Ingrediënten
300 gram volkoren basmatirijst
4 prei
250 gram winterpeen
2 venkel
1 rode ui
2 el peterselie blaadjes
400 gram kipfilet
1 el citroensap
1 el citroenrasp
1 zakje gemengde sla
2 tenen knoflook
1 el witte wijn azijn
1 el olijfolie om te bakken
300 ml kokend water
1⁄2 blokje kippenbouillon
1 el tijm
30 gram bloem
1 tl mosterd
3 el olijfolie extra vierge
peper en zout
Bereidingswijze
Zet de rijst op in ruim water en kook gaar in ca 25 minuten.
Snij de prei in dunne ringen en was grondig. Snij 2/3 van de benodigde winterpeen in de lengte in vieren en dan in dunne plakjes. Rasp de rest van de winterpeen voor de sla. Snij 2/3 van de venkel in stukjes, snij de rest in dunne plakjes voor de sla. Hak de knoflook fijn. Hak de peterselie grof. Snipper de rode ui. Vermeng een halve eetlepel gesnipperde rode ui met de witte wijn azijn. Dep de kip droog en snij in hapklare stukjes.
Verhit de olijfolie om te bakken in een koekenpan. Bak hierin de kip aan tot lichtbruin en gaar in ca. 6 minuten. Haal de kip uit de pan en zet even apart. Bak in het overgebleven vet van de kip de rode ui, prei, winter-peen, venkel en knoflook op middelmatig vuur tot de groenten zacht beginnen te worden.
Meng in een slakom de mosterd met de rode ui in azijn. Breng op smaak met peper en zout. Voeg de plakjes venkel en geraspte winterpeen er ook bij en roer door. Voeg de tijm en gebakken kip bij het groentemengsel in de pan. Roer er de bloem door en verdun beetje bij beetje met het kokende water zodat er een grove ragout ontstaat. Kruimel het blokje kippenbouillon erbij en laat zachtjes ca. 3 minuten inkoken. Voeg evt. een scheutje water erbij als de ragout te droog is geworden.
Maak de ragout op smaak met het citroensap, de citroensap, de citroenrasp gehakte peterselie, peper en evt. zout. Was de gemengde sla en roer vlak voor het serveren samen met de olijfolie extra vierge in de slakom door de venkel, rode ui en winterpeen. Serveer de rijst en de ragout met de salade.