12 februari 2021 

Hoe ga je om met honger tijdens het afvallen - 5 tips

Als je bekend bent met afvallen, ben je ook bekend met honger. Soms kan je maag wel de hele dag knorren. Maar om die kilo’s te verliezen moet je afzien. Is dit eigenlijk wel zo of is afvallen zonder honger misschien ook mogelijk? Hoe kan je nou dat vervelende hongergevoel verminderen? Ik heb het voor je uitgezocht in dit blog. 

 

Wat betekent honger?

In principe is honger een biologisch signaal. Dit betekent dat je een hongergevoel krijgt wanneer je lichaam behoefte heeft aan eten en een verzadigingsgevoel wanneer je lichaam voldoende heeft gehad. In de praktijk is dit echt niet het geval.

We hebben namelijk door de dieetcultuur verschillende soorten honger gecreëerd. Wij gebruiken vooral de termen ‘hoofdhonger’ en ‘buikhonger’. Buikhonger is het biologische signaal wat je lichaam afgeeft. Hoofdhonger is het emotionele signaal van honger. Het is belangrijk om goed het verschil te weten tussen deze twee als je wilt afvallen. Als honger niet je werkelijke probleem is, is eten niet de oplossing. Hoofdhonger los je niet op door meer te eten. Wil je hier meer over weten? Bekijk dan onze themacursus: Stoppen met emotie-eten.

 

Kan je afvallen zonder honger te lijden?

Het ideaalbeeld van veel mensen is dat je kan afvallen, zonder honger te lijden. Zonder al het lekkers te hoeven laten staan. Echter zeggen de meeste diëten wat anders. Je mag niet meer al die lekkere taartjes of koekjes. Je eet een saai dieet, wat elke dag hetzelfde is. Je eet niet voldoende calorieën, waardoor je hongergevoel steeds sterker wordt. Een goed voorbeeld hiervan is Fitness influencer Stephanie Buttermore. Na jaren van afzien, had ze zo’n groot hongergevoel gecreëerd dat ze het niet meer aan kon. Ze deed de aanpak “All in” waarbij ze alles at wat ze wilde. Pas na een jaar was dit grotendeels opgelost.

Daarom doen wij juist bij Skinnyminds niet aan diëten. Je mag alles, maar je wil niet alles. Als je eenmaal goed het verschil weet tussen je hoofdhonger en je buikhonger, wil je niet altijd maar suiker- of vetrijke producten eten. Dan heb je af en toe ook trek in een salade of een appel. Zo lang als je eet wat je wil en je eet voldoende om je lichaam te kunnen onderhouden, zal je geen fysiek of mentaal hongergevoel krijgen. Afvallen zonder honger te lijden is dus zeker mogelijk! Dit gezegd is: Een beetje honger is logisch als je afval. Je lichaam moet wennen aan kleinere porties. Het is dus goed nieuws: je lichaam gaat z’n reserves aanspreken. Je kunt een beetje honger best verdragen tot het volgende eetmoment.

 

Tips om je hongergevoel te verminderen

Heb je toch nog af en toe last van honger en eet je voldoende calorieën? Probeer dan eens de volgende tips. Deze helpen om je hongergevoel gedurende de dag te verminderen.

1. Drink meer 

Dit is vrijwel het meest gangbare wat wordt gezegd. Als je wil afvallen moet je meer water drinken. Echter zit hier wel een kern van waarheid in. Hoe meer drinken er in je maag zit, hoe minder eten erbij hoeft voordat er een signaal naar de hersenen gaat dat die vol zit. Helaas werkt dit vaak maar van korte duur, omdat vloeistof veel sneller door de maag heen gaat dan vast voedsel.

 

2. Eet meer eiwitten en vezels

In combinatie met meer drinken kan je meer eiwitten en vezels eten. Eiwitten geven een langdurig verzadigd gevoel. Meer informatie over eiwitten en afvallen vind je hier. Vezels trekken vocht aan. Wanneer je dus water drinkt en een vezelrijke maaltijd eet, zal je maag voor langere tijd vol zitten. Het vocht wat je drinkt loopt niet zomaar door de maag heen, maar wordt vastgehouden door de vezels. Hierdoor blijft je maag langer gevuld.

 

3. Eet voedingsmiddelen met veel volume

Zoals ik net al vertelde gaat het bij buikhonger om het gevuld zijn van je maag. Als deze vol zit, krijgen de hersenen een seintje waardoor je stopt met eten. Als je rond je caloriebudget van de dag zit en nog steeds honger hebt, kan het handig zijn om te switchen naar voedingsmiddelen met veel volume en weinig calorieën. Denk hierbij bijvoorbeeld aan komkommer. Een hele komkommer bevat maar 25 kcal terwijl een chocoladereep er 421 bevat. Een komkommer neemt meer ruimte in, in je maag. Hierdoor blijf je langer vol zitten, mits je het verschil tussen hoofdhonger en buikhonger weet. 

 

4. Eet voldoende en regelmatig

We willen niet dat je de hele dag op een komkommer loopt te knagen natuurlijk. Het is belangrijk wel gevarieerd en voldoende te eten om al je belangrijke lichamelijke functies te ondersteunen. Daarnaast kan het helpen om regelmatig te eten. Ons lichaam is heel erg ingesteld op gewoontes. Als jij elke avond voor de tv een zak chips eet, dan krijgt je lichaam als het ware rond die tijd honger. Zodra jij een andere slanke gewoonte hiervoor in de plaats zet, zal je lichaam hier aan wennen. Ook kan regelmatig eten eetbuien voorkomen.

 

5. Probeer mindful eten

Probeer stil te staan bij je maaltijden en goed te luisteren naar je lichaam. Een goede oefening om te beginnen met mindful eten is de OBA-oefening. Wil je meer informatie over mindful eten? Lees dan ook eens dit blog erover: Blijvend afvallen met intuïtief eten.

 

Hopelijk helpen deze tips je op weg naar een fijn afvalproces zonder honger!



E-book: Afvallen zonder dieet
Download ons nieuwe gratis e-book over afvallen zonder dieet. Met tips en recepten, geheel volgens onze methode.  Eet niet meer al het lekkers, maar alleen het allerlekkerst. Pak weer regie op je eten. In dit boek ontdek je hóe je dat doet.


 

Reactie plaatsen