Drie kinderen, drie heel verschillende zwangerschappen (en idem gewicht). Ik vertel je in dit blog graag over mijn ervaringen met afvallen na zwangerschap en hoe ik anders met eten heb leren omgaan.
Tijdens mijn eerste zwangerschap kwam ik ruim 30 kilo aan. Tja, wat kan ik zeggen. Na een leven lang ‘aan de lijn doen’ had ik (onbewust) m’n ultieme excuus om door te eten: ik werd toch wel dik. Ik praatte dat goed met verschillende argumenten: ‘als ik misselijk ben, helpt het als ik even wat crackers neem’, en ‘op feestjes kan ik niet drinken, dus mag ik wel een extra hapje’. Bovendien was ik vaak moe. En tja, dan had ik weinig wilskracht ten opzichte van de chocola die riep: eet me, nu kan het. Afvallen, dat deed ik wel weer na mijn zwangerschap.
Afvallen na zwangerschap ging bij mij niet vanzelf
Ik hield me vast aan het idee dat door borstvoeding de kilo’s er toch wel afvliegen. Dat las ik altijd. Maar helaas werkt dat alleen bij slanke fotomodellen. Bij mij werkte het anders: Negen maanden na de geboorte van m’n dochter zeiden mensen nog tegen me: ‘goh wat leuk, ik hoorde al dat je zwanger was’….
Met zo’n kleintje thuis schoot sporten er ook nog eens bij in. Dus tegen de tijd dat nummer twee gemaakt werd, was ik nog steeds te zwaar en a-sportief. In m’n hoofd wist ik heus wel dat ik minder moest eten en meer moest bewegen, maar ja. Ik was wederom zwanger: dus dikker werd ik toch wel.
Van toppunt in gewicht naar slanke mensen gedrag
Dat klopte. Na de geboorte van mijn zoon bereikte ik mijn toppunt in gewicht. En ik was het zat. Ik wilde echt afvallen na zwangerschap. Maar hoe? Welk dieet moest ik nu weer uit de kast trekken. En vooral hoe kon ik snel afvallen? Ik had er geen zin in. “Arme ik’ moest altijd afzien, terwijl slanke mensen vanzelf slank bleven. Toch was ik wel benieuwd wat die slanke types dan precies aten op een dag. Was dat echt hetzelfde als ik? Dat was het begin van het geheim van slanke mensen.
Ik begon met het observeren van mijn slanke vriendinnen en ontdekte dat slanke mensen wel degelijk dingen anders doen. Slanke mensen mogen alles eten van zichzelf, ze willen niet te vele eten. Ze denken niet: Oh ik ben zwanger nu kan het. Ze genieten altijd van lekker eten en van gezond eten. In mijn hoofd was gezond eten een soort straf of ‘lijnen’. En een stukje chocola was geen chocola, dat moest een reep zijn. Mijn slanke vriendinnen eten niet omdat ze moe, zwanger of verveeld zijn. Ik kopieerde hun eetgedrag. En viel 18 kilo af, met gewoon lekker eten, ook chocola en wijn. Ik schreef een bestseller over mijn gedragsverandering: Het geheim van slanke mensen, en begon me te verdiepen in de psychologie achter eetgedrag.
Snel afvallen na bevalling
Toen ik vier jaar later zwanger werd van m’n jongste dochter, had ik een totaal andere mindset ten opzichte van lekker eten en afvallen (of slank blijven). Ik deed nooit meer aan de ljin. Ik at het allerlekkerst, en niet meer ál het lekkers. Die regie wilde ik ook tijdens mijn zwangerschap houden. Dat was geen straf of afzien, maar een keuze. Ik kwam deze zwangerschap slechts 15 kilo aan en voelde me fantastisch. Ook na de geboorte. Binnen vier maanden was ik weer op gewicht. Ik was een van die slanke geluksvogels geworden die schijnbaar zonder moeite afvalt, ook na een zwangerschap en toch gewoon lekkere dingen eet.
Wil jij een geluksvogel zijn?
Dat kan! Als je leert hoe je regie pakt over je eetgedrag, dan kom je niet zoveel aan tijdens je zwangerschap. Én val je na de bevalling snel weer af. Benieuwd? Dan hier 10 tips:
- Eet elke dag bewust iets heel lekkers (een 8,9, of 10 waard). Dat maakt nee zeggen tegen al die andere lekkere dingen veel makkelijker: “Nee, dank je. Ik neem nu geen koekje, want ik eet vanavond chocola”
- Zeg sowieso een keer per dag nee tegen iets waar je wel zin in hebt. Dan weet je dat je in de regie-mindset zit. (vaker ‘nee’ mag ook).
- Let op je taal: Gebruik vanaf nu alleen nog maar regie woorden: Van: ik moet, naar: ik wil. Van: Ik mag geen chips, naar: ik kies nu niet voor chips.
- Let op je lichaamshouding: gebruik een power-pose als je voor ene eetkeuze staat: rechtop, schouders naar achteren, hoofd omhoog: jij bent de baas over wat je in je mond stopt.
- Je hoeft echt niet voor 2 te eten. Maar heb je toch meer trek? Neem dagelijks een extra bakje yoghurt. Wat meer eiwitten op een dag, stilt de trek en is prima.
- Tegen misselijkheid een droge cracker nemen is geen probleem. Meer eten is onzin: een smoesje. Een kop thee helpt vaak net zo goed. Het is even niet anders.
- Last van al die hormonen, stemmingswisselingen, moeheid? Ja, dat is balen. Maar goed: overeten helpt niet, dat maakt je slechts dikker. Dus zoek een andere (echte) oplossing: eerder naar bed, bel een vriendin, vraag je partner om een massage, schrijf je dagboek en/of verdraag het ongemak. Het hoort erbij, en je eet het toch niet weg.
- Blijf in beweging. Ook zwanger kun je prima blijven sporten. Eventueel op een lager pitje. In beweging blijven is echt een goed idee: voor je energieniveau, je spieren en je conditie; ook na de geboorte, profiteer je van de effecten!
- Bedenk: hoe voel je je als je je hele zwangerschap niet beweegt, vaker op de bank blijft hangen en moe en al, veel te veel snoept? En hoe voel je je als je actief, lekker, gezond, en niet te veel eet, terwijl je in beweging blijft? Welke optie is dan straf?
- Drink meer. Thee is lekker en heel vaak heb je na een kop thee geen trek meer: bleek het toch dorst te zijn.
Dus: regie pakken tijdens je zwangerschap bespaart je afvallen na zwangerschap!
E-book: Afvallen zonder dieet
Download ons nieuwe gratis e-book over afvallen zonder dieet. Met tips en recepten, geheel volgens onze methode. Eet niet meer al het lekkers, maar alleen het allerlekkerst. Pak weer regie op je eten. In dit boek ontdek je hóe je dat doet.