7 slimme tips waardoor je onbewust minder eet
Als je wil afvallen dan heb je 2 dingen nodig. Een basiseetpatroon aan de ene kant en stoppen met overeten aan de andere kant. Dan heb je een aantal dingen te doen. Nu heb ik een aantal slimme tips die ik met jullie wil delen.
Laat je omgeving voor je werken
Één van de dingen die effectief is, is om je omgeving voor jou te laten werken. Dat betekent dat je jouw omgeving zo inricht, dat het je afslankdoel support in plaats van tegenwerkt. Zonder dat jij daar heel erg over na hoeft te denken. Dat heet ‘nudging’. Het gaat dus niet om wilskracht of zelfbeheersing. Sterker nog, dat heb je daar helemaal niet voor nodig. Met nudges beïnvloed je je eigen gedrag onbewust. Met behoud van keuzevrijheid. Dus je kunt kiezen wat je wil, maar het is een soort duwtje in de rug.
Een paar voorbeelden van nudging zijn dat je een trap beschilderd als piano. Nou, dan gaan meer mensen met de trap dan normaal. Of als je in een kantoorgebouw pijlen op de grond richting de trap wijzen in plaats van richting de lift, dan nemen mensen de trap. Dat werkt ook bij eten. Als je fruit op ooghoogte legt dan kies je eerder fruit. Dat gaat dus niet om wilskracht, maar het zijn gewoon handige trucs om eigenlijk automatisch onbewust minder en gezonder te eten.
Tip 1: Gezond in het zicht
Zorg dat je gezonde dingen in huis haalt en dat je die in het zicht zet. En andersom lekkere dingen uit het zicht. Dat scheelt vaak enorm veel calorieën. Het is wel eens uitgerekend, maar het scheelt geloof ik een paar kilo per jaar. Dus op het moment dat jij wil eten en je ziet lekkere dingen, dan eet je die eerder op dan als je die niet zou zien. Of als je gezonde opties in het zicht hebt. Dus zet de worteltjes op het aanrecht.
Tip 2: Verander je keukenkastjes
Wil jij nou echt stoppen met overeten? Dan is een super effectieve tip: verander de inrichting van je keukenkastjes een keer. Stel, jij zit op de bank en denkt: “Ik moet echt wat eten.” En je loopt naar de kast. Nou loop je altijd naar dezelfde plek, neem ik aan, want meestal liggen de lekkere dingen altijd op dezelfde plek. En als je dat doet dan zeggen mensen vaak: “Ja, ik heb het al op en pas daarna denk ik erover na. Alsof het bijna automatisch gaat.” Dit is overigens een fabeltje maar daar kom ik een andere keer op terug.
Want wat gebeurd er nou als je de keukenkastjes veranderd. Jij staat op van de bank en wil wat eten. Je loopt naar de kast om chocolade te pakken. Daar staat het niet. Op zo’n moment creëer je automatisch ruimte, waarin je even kunt nadenken. “Is dit echt wat ik wil, heb ik nu echt honger of heb ik hoofdhonger?” Trek maar eens een grens onder je hoofd. Zit je lekkere trek in je hoofd of in je maag? Kijk, bij maag honger dan kan je altijd nog wel denken van: “Ga ik binnen een uur eten of niet?” Zo ja dan kan je een beetje trek echt wel aan. Zo nee, neem dan iets, maar kies bewust en geniet ervan. Maar is het hoofdhonger?
“Als honger niet je feitelijke probleem is, is eten nooit de oplossing”
Dus als je hoofd honger hebt, dan heb je ook een keus. Wat is de echte oplossing voor wat er nu speelt. En wat helpt mij nu een andere keuze te maken? Misschien is dat even een rondje lopen, iemand bellen of troost vragen. Nou je kan wel honderden dingen doen, maar eten helpt niet. Maar goed dat keuzemoment creëer je dus als jij keukenkastjes anders inricht. Je wordt gedwongen om bewust na te denken.
Tip 3: Gooi eten weg, wat je niet wil opeten
Als je begint met afvallen dan heb je het soms lastig. Het helpt om gewoon eens een keer door alle kastjes heen te gaan. Ik weet niet hoe dat bij jullie is, maar ik heb vaak dingen in huis die eigenlijk niemand meer opeet, echter liggen die wel de hele tijd in de kast. Ik kan me nog herinneren dat we echt wel maanden lang een soort pak koekjes van de vakantie over hadden en die lagen altijd maar in de kast. Niemand at ze. Dat betekent ook dat ze dus niet echt heel lekker waren, want anders waren ze allang op geweest bij ons in huis. En ja.. ik ken mezelf. Als ik eens een keer echt een zwak moment heb, dan maakt het niet meer zoveel uit wat je eet. Dan zou je zo dat ‘vieze’ pak koekjes alsnog openmaken en dat is super zonde.
Wil je echt afvallen? Ga gewoon eens kritisch door alles heen. Wat zit er allemaal in je kastjes wat eigenlijk niemand eet en wat jij sowieso niet wil eten. En wat dus geen enkele zin heeft om te bewaren? Nou ik zou zeggen, gooi dat gewoon weg.
Mensen zeggen vaak: “Ik ga toch geen eten weggooien, dat is zonde!” Nou deze tip zeg ik al heel lang. Die staat ook in mijn allereerste boek en ik weet nog dat ik dit vroeger zelf ook had. Dat ik echt dacht dat eten weggooien zonde was. Kijk, ik ben ook niet voor verspilling. Dus maak gewoon minder en haal minder in huis, als je geen eten wil weggooien. Maar als je eten weggooit in jezelf, dat is wat mij betreft helemaal zonde. Dan gebruik je je eigen lichaam als kliko. Wat heb je dan liever hè? Het eten in de echte kliko gooien of je lichaam als kliko gebruiken.
Ik kan mezelf nog herinneren vroeger dat ik dan borden van mijn kinderen afruimde en dat daar bijvoorbeeld nog kosten oplagen met chocopasta. En wil ik die, zelfs boven de prullenbak soms, nog in mijn mond stoppen? Ja sorry, maar dat is pas echt zonde! Dus wil je minder verspillen? Prima, zorg dat je minder maakt en zorg dat je minder in huis haalt. Maar heb je over en heb je er echt geen zin in? Doe je niemand er een plezier mee? Gooi het weg in de kliko en niet in je eigen lichaam.
Tip 4: Schep op in de keuken
Opschepen in de keuken scheelt zo ongeveer 14% van wat je eet, omdat je vaak minder opschept. Of als je gewend bent om de pannen op tafel te zetten en dan iedereen opschept dat kan ook, maar zet daarna direct de pannen weg. Als jij aan tafel opschept, zeker als je de laatste bent, kan je ook nog denken aan ‘de restjes’. “Nouja, dan maak ik deze aardappels wel op” of “Ik doe dit ook nog even op mijn bord.” In de keuken opscheppen helpt. Zeker als je teveel hebt gemaakt.
Als mensen een tweede keer willen opscheppen, dat is helemaal prima, maar dan moeten ze daar een extra handeling voor doen. Dan moeten ze dus naar de keuken lopen en het tweede bord opscheppen. Dat doe je toch minder snel dan als het gewoon voor je op tafel staat hè? En als jij iedere dag een tweede keer zou opscheppen, dan scheelt dat 7 kg per jaar. Dus als je dat niet doen, dan is dat heel effectief.
Tip 5: Honger of dorst?
Wanneer mensen een hongergevoel krijgen, dan is dat soms helemaal geen honger, maar dan is het dorst. Veel mensen kunnen dorst wat minder goed aanvoelen dan trek en dus verwarren ze die twee. Nou als jij dus trek hebt, is het sowieso een hele slimme tip om altijd eerst een glas water te drinken of thee of koffie whatever, maar in ieder geval wat te drinken. Ik denk zelf dat water het meest effectief is. Op het moment dat je dat op hebt, wacht even en bedenk of je nog steeds trek hebt. Is het weg? Dan had je gewoon dorst.
Nou een slimme nudge om überhaupt meer water te drinken is om een fles water op je bureau te zetten of neem hem mee. Doe hem in je tas. Je hebt zoveel handige flessen tegenwoordig. Nou kies een leuke uit en zorg dat je die meeneemt. Dat maakt dat je automatisch veel meer water drinkt, omdat er water beschikbaar is. Als het voor je staat, neem je het. En geloof me, daardoor eet je echt minder.
Tip 6: Even voor de wijndrinkers
Nog een leuke nudge vind ik dat als je nou een wijntje neemt en je schenkt het glas in. Zet het glas dan vervolgens neer op de tafel, in plaats van dat je het in je hand houdt. Want als jij wijn inschenkt en je kijkt er van bovenaf in, dan lijkt je glas eerder vol. Uit onderzoek blijkt dat je dan ongeveer 12% minder wijn inschenkt. Nou en je merkt het niet. Je bent net zo tevreden met je wijntje, maar je neemt minder.
Tip 7: Stop het in een bakje
De laatste tip die ik voor je heb is dat als je bijvoorbeeld een keer chips eet of iets anders, doe het dan in een bakje. Het is funest als je de zak meeneemt en voor je legt. Het lijkt een klein beetje op de tip van ‘zet de pan niet op tafel’. Maar voor snacks is dit ook een hele belangrijke. Zorg dat je het in een bakje doet. En hoe kleiner het bakje, hoe slimmer het is. Zorg bijvoorbeeld dat je het in een leuk bakje doet, neem het mee waar je het gaat eten en geniet er bewust van. Maar neem echt niet de hele zak mee, want dan ga je steeds weer met je hand erin. En dat is zo zonde! Ook hiervoor geldt weer. Wil je nog een bakje? Heb je niet genoeg aan één? Dan moet je toch eerst weer naar de keuken. En dat wil zeker niet zeggen dat je dat nooit doet, maar je maakt het jezelf wel moeilijker.
Je richt je omgeving zo in dat het makkelijker wordt om minder te eten, maar niet onmogelijk. Je hebt nog steeds keuzevrijheid. Het gaat uiteindelijk echt om de keuzes die jij maakt. En waarom zou je het jezelf niet makkelijk maken? Waarom zou je het jezelf moeilijk maken als je wil afvallen? Het is allemaal al lastig genoeg. Dus met deze tips hoop ik dat je het jezelf ietsje makkelijker maakt en dat je slimme keuzes kan maken.
Ik wens je heel veel succes!
EXTRA TIP: ik heb over dit onderwerp ook een gratis podcast opgenomen. Met nog veel meer voorbeelden én tips. Klik hier