Wil je het wel graag genoeg, dat afvallen?
22 november 2022 

Wil je het wel graag genoeg, dat afvallen?

Je kunt deze tekst ook beluisteren in een podcast.
Klik hier voor de podcast op spotify


In dit artikel vind je de volgende onderwerpen:

"Het verhaal dat je jezelf vertelt over jezelf is wellicht het allerbelangrijkste verhaal dat je ooit creëert". Het bepaalt je succes In het algemeen, maar zeker als het gaat om afvallen en gewicht. Met deze uitspraak begon ik vorige week een online training.

Het verhaal wat jij vertelt over jezelf 

Ik begon de online training met deze uitspraak, omdat ie zo waar is. Ik heb hem ooit eens gehoord van Tom Bilyeu. Dat is een Amerikaanse motivator. Eén van de dingen die hij zegt is dus dit; het verhaal dat jij jezelf vertelt óver jezelf is wellicht het meest belangrijke verhaal dat je ooit creëert. Nou, voor mij is dat heel herkenbaar. 

Jezelf saboteren

Vroeger toen ik te zwaar was, vanaf mijn 15e ben ik al vol slank, was bij ons thuis het verhaal: "Wij hebben pech, wij kunnen nooit echt slank worden"
Mijn vader zei altijd tegen mij: 'echt slank worden, zit er gewoon niet in, wij komen van de wind al aan'. En ikzelf heb daar nog aan toegevoegd: "Ik hou gewoon te veel van lekker eten." "Ik heb niet zoveel discipline". 

Dat was mijn verhaal. En geloof me, wat je dan ook probeert, als dit het verhaal is over jezelf, dan zul je jezelf altijd weer saboteren en toch aankomen. Omdat je ergens gelooft dat je toch nooit echt slank kunt zijn, dat je van de wind al aankomt, dat je het zwaarder hebt dan anderen, dat je pech hebt, dat je te veel van lekker eten houdt.  

Kom uit je comfortzone

Iedereen, als het gaat om afvallen, heeft zo zijn eigen verhaal. Als je dus niet uitkijkt, als je je niet bewust bent van wat dit verhaal over jezelf eigenlijk is, als je je eigen verhaal helemaal niet kent, maar als je gewoon leeft in je eigen waarheid. Als je er helemaal mee gefuseerd bent, dan wordt dat verhaal je setpoint. 

Dan is dat verhaal je comfortzone waar je aan gewend bent. Je bent er misschien niet altijd 100% tevreden mee, maar je bent er wel aan gewend. Het geeft een bepaalde veiligheid een bepaalde zekerheid.
Je gedachten passen erbij, hoe de mensen om je heen reageren passen bij dat verhaal en ook je eigen gedrag past altijd weer bij dat verhaal. Dus, het is essentieel om jouw eigen verhaal je weten van jezelf.

Ik zeg altijd: mijn methode is geschikt voor levensgenieters met zelfinzicht. Je kunt niet afvallen op deze manier, als je gewoon wat menu's wilt hebben. Afvallen zonder dieet gaat erom dat je bereid moet zijn naar jezelf te kijken: 'Wat doe ik? Wat is mijn relatie met eten? Hoe denk ik over eten en mezelf? Welke associaties heb ik gelegd? Wat zijn mijn gewoontes?"  

Ben ik een emo-eter, of denk ik dat? 

Ik dacht vroeger dus dat ik pech had. en zo keek ik ook naar andere mensen, Als we bij een verjaardag zaten en een slank iemand zei nee tegen taart, dan zeiden wij: "Hoezo zegt zij nee, zij kan het wel hebben".

Nee zeggen was niet normaal. Nee zeggen tegen iets lekkers was of een opoffering of een prestatie, maar in ieder geval niet gewoon. 

Dat soort gedachten zijn superbelangrijk, maar dat heb ik pas ontdekt toen ik van een afstandje naar mezelf ging kijken. Toen ik veel bewuster werd van alles wat ik mezelf vertelde over eten en afvallen. Dat is de uitdaging waar jij ook voor staat. Als jij wilt afvallen zonder dieet, betekent dat echt van een afstandje kijken en niet er helemaal in meegaan. 

Kijk, als jij bijvoorbeeld zegt: "Ik ben een emo eter", dan is jouw verhaal dat je een emo-eter bent. Dat is heel moeilijk om aan te pakken. Terwijl als jij zegt: "ik denk altijd dat ik een emo-eter ben", dan heb je al wat afstand in gecreëerd. Je bent niet wat je denkt, je denkt alleen wat je denkt, Het is nu je waarheid. Maar het is ook maar een verhaal wat jij jezelf hebt verteld.
En dat verhaal kun je veranderen.  

Herschrijf jouw verhaal 

Je kunt een ander verhaal schrijven, ander eetgedrag kiezen en afvallen, maar daarvoor is het essentieel dat jij de daad bij het woord gaat voegen. Dus dat je in actie komt, dat je echt wat gaat doen.
Dat is vaak het probleem, mensen willen wel veranderen, maar ze doen het eigenlijk niet. 

Startte jij echt toen je de laatste keer zei dat je begon met afvallen? Heb jij je hoofd niet laten hangen bij een tegenslag? Heb je er echt alles aan gedaan? Als dat niet zo is, dan wilde je het misschien toch niet graag genoeg. 

En wat betekent dat? Dat betekent in mijn optiek dat het verhaal waar je in gelooft nog altijd is: dat veranderen of afvallen te zwaar voor je is, te moeilijk en saai. 

Eigenlijk kost nu afvallen meer pijn dan blijven zoals je bent, lekker in je eigen comfortzone. Blijven geloven in je oude verhaal.

Plezier hebben in veranderen, in afvallen

Het punt is, je kunt alleen je eigen verhaal, je eigen gedachten, overtuigingen, gewoontes en dus gedrag veranderen, als het echt de moeite waard is voor je. 

Als je er echt opgewonden van wordt, er super enthousiast en blij van wordt. Als het echt urgent is, als afvallen echt is wat je wil, als dat is waar je helemaal blij van wordt, dan is het plezier aan die kant groter dan die pijn van veranderen en een mens beweegt altijd richting plezier weg van pijn. 

Dat is hoe het gedrag tot stand komt. Dat is hoe mensen keuzes maken.  Dus wat betekent dat? Dat betekent dat je echt kritisch naar je oude verhaal moet kijken. 

Erken je verhaal en bedenk wat er gebeurt als je hierin blijft hangen. Hoe zit ik er dan bij over een maand of over 6 maanden? Of over een jaar of over twee jaar? 

Wat betekent het als ik niks doe? Als ik toch iedere keer opgeef? Als ik uiteindelijk niks verander? 

Als ik iedere keer weer zeg dat ik wil afvallen en niets doe, wat betekent dat dan voor mijn leven? 

Pas als je daar een keer echt over nadenkt, als je er voor openstaat, voel je wellicht de urgentie om wel degelijk te veranderen. Om wel degelijk nu in beweging te komen om het echt te gaan doen. 

Afvallen leuk vinden is een proces

Het is essentieel dat je er plezier in krijgt. Dat je echt blij wordt van het doel dat je wil bereiken en dat je lol krijgt in het proces en in de acties die je kiest. Het is ook belangrijk om te beseffen, dat plezier ergens in krijgen, zeker in afvallen, moet groeien. 

Ook als je heel graag slank wilt zijn, ben je echt niet direct vanzelf enthousiast over het doen. Over de actie.
Sterker nog, heel veel mensen zeggen: 'ik weet het allemaal wel, ik moet het gewoon doen'. 

Juist, het doen is vaak die drempel. En ook al wil je echt heel graag afvallen, je voelt toch een drempel om in actie te komen. Dat is heel menselijk. 

Dat zegt niets over jou. Dat zegt niets over jouw vaardigheden of discipline, dat zegt helemaal niets over of je wel of niet kunt afvallen.
Ook dat is weer een verhaal wat je jezelf vertelt. Ik zeg heel vaak:

Of je denkt, ik kan het afvallen, of je denkt: ik kan het niet. In beide gevallen heb je gelijk. 

Datzelfde geldt voor denken dat je het leuk gaat vinden. Of je denkt: 'ik krijg er plezier in of je denkt: het is afzien het is zwaar' Ook hiermee krijg je in beide gevallen gelijk. Het begint met het verhaal wat jij jezelf vertelt.  

Het begint met jouw besluit

Het begint met een besluit nemen, in dit geval:

Ik ga er alles aan doen om lol te krijgen in het proces. Ik ga er alles aan doen om plezier te vinden in het afvallen

Pas dan kom je in beweging en dan ga je het doen. Er zijn weinig dingen waar je direct razend enthousiast en gemotiveerd voor bent. Je moet er vaak energie insteken voordat je het leuk gaat vinden. 

Ik weet nog wel toen ik begon met hardlopen. De eerste keer had ik er echt geen lol in, sterker nog, ik kon niet eens langer dan een minuut hardlopen. Dan deed ik een minuut hardlopen, dan twee minuten wandelen. Ik voelde me wel goed als ik terugkwam, maar het was niet dat ik hardlopen gelijk leuk vond.

Sterker nog, ik zat echt een beetje te klagen. Ik dacht: 'wat vindt iedereen nou zo leuk aan hardlopen? Ik vind er helemaal geen snars aan, maar goed, ik doe het om af te vallen'. 

Zo ben ik begonnen, en ik ben het echt leuk gaan vinden. Omdat ik een besluit had genomen: 'ik ga er alles aan doen om op een gegeven moment 5 km te kunnen rennen'. Ik ben in actie gekomen en ik ben doorgegaan. Ik heb er energie ingestoken en ik ben het inderdaad leuk gaan vinden.

Wat hielp is dat ik het heel rustig heb opgebouwd. Met een schema, met kleine stapjes. Ik zag steeds resultaat, voelde mezelf steeds beter.
Het kan dus echt.

Maar het is hoe dan ook aan jou om een manier te vinden om het leuk te gaan vinden, om afvallen leuk te gaan vinden, om voor jezelf kiezen leuk te gaan vinden, om jezelf van een afstandje te bekijken leuk te gaan vinden. En om in actie te komen leuk te gaan vinden.
Je moet die drive krijgen om uiteindelijk flow te krijgen.  

In de flow komen 

Flow ervaren in het afvallen kan op verschillende manieren. Zoek een aanpak die bij jou past. Misschien vind jij het superleuk om te koken, maak dan nieuwe recepten om mee af te vallen. Steek daar echt energie in.
Misschien vind je het superleuk om erover te praten, neem een podcast op. Misschien vind je het superleuk om te schrijven, schrijf over je afslankproces in een dagboek of een blog. 

Er zijn allerlei manieren waarop je dingen leuk kan vinden. Dat geldt ook voor sporten. Als je wandelen niet leuk vindt, maar je wil wel meer wandelen, zet dan een podcast op of luister een luisterboek. 

De meeste mensen willen dat afvallen vanzelf gaat. En weet je: dat kan. Dat kun je bereiken, als je in een flow komt, maar je komt niet vanzelf in een flow.
Heel veel mensen zeggen ook tegen mij, "ja, vroeger ging die knop gewoon om, maar nu ja, nu blijft hij maar hangen, nu gaat hij maar niet om nou blijf ik maar hannesen." 

De grap is dat: of je wel of niet vroeger flow had, je dit toen ook niet had omdat het je zomaar kwam aanwaaien. Je komt alleen in flow als je n actie komt. 

Actie is het allerbelangrijkste, en het gaat uiteindelijk vanzelf als je eerst doet wat nodig is. 'Put in the hard work'

Laat je gewicht los én je oude verhaal

Drempels of geen drempels, als jij doet wat nodig is om dat extra gewicht kwijt te raken. Dan lukt het.
Misschien is kwijtraken niet helemaal de goede term, want dingen die je kwijtraakt wil je graag terugvinden, dus gewicht vrijlaten is beter. Gewicht loslaten, zodat het nooit meer terugkomt. 

Dat proces gemakkelijk en leuk vinden, lukt alleen maar als je het doet. Ook resultaat krijg je alleen maar als je het doet. Als je in actie komt. Als je inderdaad opstaat en zegt ik ga hardlopen. Als je inderdaad die zak drop weglegt, die extra cracker bij de lunch niet neemt of dat derde wijntje afslaat. Als je stopt met overeten. 

Daar gaat het om en jij kan het ook, maar het betekent wel dat je heel bewust moet zijn van wat jij iedere keer tegen jezelf zegt.
Weet dat je je gewicht alleen maar los kunt laten als je ook je oude verhaal loslaat. Dat je beseft dat het niet de heilige waarheid is, maar dat het alleen jouw waarheid is op dit moment in je leven. En dat je echt op een andere manier naar afvallen kan kijken. 

Ga all-in voor succes

Het probleem is, als jij je doel steeds maar weer weg kan schuiven. Als je het steeds toch niet doet, als je gaat denken: ik wil het niet graag genoeg, dan is de enige mogelijkheid: veel meer doen, harder werken, all-in gaan. 

En dat doe je als je er lol in krijgt. Als je het proces van afvallen leuk gaat vinden. Bedenk eens wat jij leuk vindt als het gaat om eten, gewicht, sporten afvallen.

Voor mij geldt bijvoorbeeld, een van de dingen die ik echt heel leuk vindt is leren, is mezelf ontwikkelen. Ik vind de psychologie achter eetgedrag heel leuk. 

Ik vind het echt heel erg leuk om te snappen hoe dingen werken, hoe het werkt in mijn hoofd, in mijn brein, hoe gedrag tot stand komt. Ik vind het ook heel leuk om te snappen waarom ik bepaalde dingen doe. Als ik weer een keer veel eet, veroordeel ik dat niet , maar ga ik onderzoeken: 'wat gebeurde er nou? Waarom doe ik dit nou? Me daarin verdiepen, daar van te leren vind ik mooi.

Als jij dat ook vindt? Start dan vandaag met afvallen zonder dieet. Het is zo de moeite waard.


Over de schrijver
Vanaf mijn vijftiende was ik volslank en altijd bezig met afvallen (of aankomen). Ik heb alles geprobeerd: noem een dieet en ik ken het. Ik dacht dat ik pech had; ik kwam van de wind al aan, en slanke mensen geluk. Tot m'n 33-ste ben ik zo doorgegaan. Toen kwam ik erachter dat pech en geluk niet zoveel met mijn gewicht te maken heeft. Ik kopieerde het eetgedrag van slanke mensen en werd zelf slank. Zonder dieet, met chocola en wijn! En dat niet alleen: ik bleef slank en dat ben ik nog altijd. Ik heb me gespecialiseerd in eet-gedragsverandering & coaching en schreef een boek over mijn ervaring: HET GEHEIM VAN SLANKE MENSEN. Mijn boek was een groot succes. In de afgelopen jaren heb ik 8 bestsellers geschreven (>300.000 verkocht) daarnaast geef ik hele effectieve online trainingen en heb ik een coachtraject dat 3x per jaar start. Mijn podcast is al meer dan 750.000 keer gedownload.
Reactie plaatsen