3 tips om te stoppen met 'alles of niets' eten
02 februari 2020 

3 tips om te stoppen met 'alles of niets' eten

Ben jij ook een alles of niets eter? Het lijkt soms makkelijker om helemaal nooit iets lekkers te eten, dan iedere dag 1 blokje chocola. Herken je dit? Dan ken jij ook een alles of niets ‘gevecht’. Je neemt jezelf voor om helemaal geen lekkers meer te nemen. Je wilt immers afvallen. Het gevolg is dat, als je dan toch een chocolaatje, koekje, gebakje of wat dan ook eet, je direct doorslaat in snoepen. Als dit vaker gebeurt, trek je de lijn door: de hele week is nu toch al verpest…. Maandag begin je wel weer echt. En daarmee geef je jezelf toestemming om de rest van de week alles te eten wat los en vast zit.…

Een jurk met een vlek erop, verpest?

Eigenlijk is deze reactie best gek. Stel je voor dat je een nieuwe jurk aan hebt en dat hier een vlek op komt. Wat doe je? Je stopt hem waarschijnlijk in de wasmachine. Verder niets. Maar als je het vergelijkt met eten, zeg je als het ware: nu er toch al een vlek op mijn jurk zit, kan ik er ook wel twintig vlekken bij maken en m’n hele jurk verpesten!

Chocolaatje? Geen probleem!

Als we puur naar de feiten kijken, heb je op het moment dat je één blokje chocola ‘te veel’ gegeten hebt zo’n 5-10 gram (afhankelijk van de soort) chocola op. Klink niet echt als een wereldramp, toch? En het was lekker. So what? Ga gewoon verder met je gezonde levensstijl en er is niets aan de hand. Met deze tips stap jij ook af van het alles of niets principe!

Drie tips voor alles of niets denken

  • Tip 1. Een dag is niet verpest als je een keer een chocolaatje teveel eet, tenzij je daar zelf heel negatief over oordeelt. Maak het niet groter dan het is, relativeer. Een moorkop brengt de wereldvrede niet in gevaar. Wat helpt is te beseffen dat het zinloos is om te denken in goede of slechte producten. Een gezond eetpatroon en afvallen draait altijd om patronen, de grote lijn. En in een gezond patroon is altijd ruimte voor iets ongezonds op z’n tijd! Geniet van je guilty pleasure en pak de grote lijn weer op.
  • Tip 2. Plan genietmomentjes bewust in. En zeg nooit, nooit. Als je iets niet mag, wil je het juist. Jij mag alles, je kiest er niet altijd voor. Maar soms wel. Je hele leven alleen nog worteltjes, snoeptomaatjes en paprika’s houd je niet vol. Dus geniet bewust van dat stukje chocola of die lekkere kaas.
  • Tip 3. Zit je in een alles of niets bui? Kijk eens van een afstandje naar jezelf. Wat ben je in vredesnaam aan het doen? Je lijkt wel een stampvoetend kind: ‘Kan mij het schelen’. Het goede nieuws: je bent geen kind meer, je kunt eruit stappen. Kies voor een normale eetrelatie. Je hebt het nu weer even nodig om de puntjes op de i zetten en te stoppen met overeten. Dan voel je je direct veel beter.

Dus: kom van die achterbank, trek je nieuwste jurkje aan en begin met GENIETEN. Genieten van eten zónder schuldgevoel, dat is regie! Ga weer écht luisteren naar je lichaam: waar heb je zin in? Het goede nieuws: met regie heb je weer veel vaker zin in lekkere, gezonde dingen: fruit, noten, citroenwater, dan in al die koekjes en chips waar je tijdelijk in ‘vluchtte’.

Je mag alles, wat kies jij?



E-book: Afvallen zonder dieet
Download ons nieuwe gratis e-book over afvallen zonder dieet. Met tips en recepten, geheel volgens onze methode.  Eet niet meer al het lekkers, maar alleen het allerlekkerst. Pak weer regie op je eten. In dit boek ontdek je hóe je dat doet.


Over de schrijver
Vanaf mijn vijftiende was ik volslank en altijd bezig met afvallen (of aankomen). Ik heb alles geprobeerd: noem een dieet en ik ken het. De ene keer was ik succesvoller dan de andere, maar nooit had ik blijvend resultaat. Ik dacht dat ik pech had; ik kwam van de wind al aan, en slanke mensen geluk. Tot m'n 33-ste ben ik zo doorgegaan. Toen kwam ik erachter dat pech en geluk niet zoveel met mijn gewicht te maken heeft. Ik kopieerde het eetgedrag van slanke mensen en werd zelf slank. Zonder dieet, met chocola en wijn! En dat niet alleen: ik bleef slank en dat ben ik nog altijd.Ik heb me verder gespecialiseerd in de psychologie achter eten en in coaching op (eet)gedrag. In de afgelopen jaren heb ik 8 boeken geschreven (300.000 verkocht) over afvallen zonder dieet, oftewel: afvallen door gedragsverandering.In 2017 ben ik Skinnyminds begonnen. We hebben de kennis uit mijn boeken vertaalt in een training gedragsverandering. Gecombineerd met online groepen en een persoonlijk coachtraject, is dat het Skinnyminds coachplan. Vanaf 2019 leiden we coaches op in onze eigen coachopleiding, geaccrediteerd op HBO-niveau. In 2020 zijn we gestart met de Skinnyminds community.Mijn dagelijkse ervaringen deel ik hier onder Mieke's ervaringen
Reactie plaatsen