30 september 2020 

Ik wil afvallen maar ik heb een trage schildklier – wat nu?

Als je een trage schildklier hebt kan je afvallen wel vergeten. Toch? Dat is misschien wat kort door de bocht. Wel is het een feit dat afvallen moeilijker gaat als je een trage schildklier hebt. Hoeveelheden waarmee een ander afvalt, werken voor jou niet. Hoe zit dat precies? En zijn er dingen die je wel kunt doen om een gezond gewicht te krijgen?

Wat doet de schildklier

Een belangrijke functie van de schildklier is het regelen van je stofwisseling, wat invloed heeft op hoeveel energie (calorieën) je op een dag verbrandt. Je lichaam haalt deze energie uit voeding: eten en drinken.

De schildklier werkt onder invloed van het hormoon TSH. Bij een traag werkende schildklier, ook wel hypothyreoïdie genoemd, is er een tekort aan schildklierhormoon. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Meestal heeft dit een medische oorzaak, zoals de ziekte van Hashimoto, maar ook bij een jodiumtekort door onvolwaardige voeding kunnen er schildklierproblemen ontstaan. Dat is een belangrijke reden waarom ons brood verrijkt is met jodium; een tekort komt dus niet snel voor.

Symptomen van een traag werkende schildklier zijn:

  • Het snel koud hebben
  • Vermoeidheid
  • Langzame hartslag
  • Aankomen in gewicht
  • Moeilijk afvallen
  • Droge huid
  • Obstipatie
  • Lagere stem

Afvallen en de schildklier

Een van de tekenen van een traag werkende schildklier is dat je moeilijk afvalt, of dat je aankomt in gewicht (terwijl je niet meer bent gaan eten). Je verbranding is lager geworden door het gebrek aan schildklierhormoon. Hierdoor is het moeilijker om een energietekort te creëren. Dit heb je wel nodig als je wilt afvallen.

Een gemiddelde vrouw heeft tussen de 1800 – 2000 kcal op een dag nodig. Je verliest gewicht als je voor langere tijd rond de 1500 kcal per dag binnenkrijgt. Maar is je verbranding lager, dan kan het zijn dat je met deze hoeveelheid niet afvalt. De enige manier om dan af te vallen is door verder te zakken in calorieën (niet lager dan 1200) of meer te bewegen.

Wat betekent dit voor jou en afvallen

Het kan een tijd duren voor je stofwisseling weer normaal is als je medicatie gebruikt. Het is zoeken naar de juiste dosering om het tekort aan schildklierhormoon te compenseren. In de tussentijd heeft dit gevolgen voor je verbranding en je gewicht.

Misschien wil je afvallen, maar het is ook fijn om je gewicht in deze periode stabiel te houden. Dat bereik je het beste met aanpassingen in je voeding- en bewegingspatroon. Het doel van andere voeding is niet om je schildklier hormonen in balans te krijgen, maar om ervoor te zorgen dat je geen energie overschot binnenkrijgt. Dat kan je doen door iets minder te eten dan je gewend bent, of anders te eten. Je vervangt bijvoorbeeld een deel van je pasta door extra groente.

Minder calorieën binnenkrijgen betekent niet automatisch dat je ook minder eet (in volume). Er is alleen minder ruimte voor lege calorieën zoals chips en andere snacks.

Soms is er in je eetpatroon niet veel winst meer te behalen. Je eet al behoorlijk gezond en komt niet boven de 1400 kcal per dag. Probeer dan extra te bewegen. Elke dag een uur wandelen is een goede manier om je verbranding te stimuleren. En door te bewegen houd je je lichaam soepel, wat de klachten kan verminderen.

Met een schildklieraandoening heb je vaker last van vermoeidheid. Je hebt last van stijve spieren en gewrichten en hebt misschien geen puf om te sporten. Toch is het wel belangrijk om in beweging te blijven. Daarbij zijn hardlopen en krachttraining uitstekende manieren om je verbranding een boost te geven. Als sporten echt niet lukt, dan is wandelen een goed alternatief.

Meer lezen in ons blog: afvallen door wandelen

Niet zeker van je trage schildklier?

In Nederland zijn er naar schatting van Schildklier Organisatie 500.000 mensen met een trage schildklier. Dit is ongeveer 3% van de Nederlanders. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Als het afvallen niet lukt denken veel mensen al snel aan een trage schildklier. Soms is dat inderdaad de oorzaak, maar in de meeste gevallen heeft het met iets anders te maken. Ga altijd langs de huisarts als je denkt dat er iets mis is met je schildklier.

Andere redenen waarom je misschien niet afvalt, zijn:

  • Je eet meer dan je denkt. En ja, dat overkomt de meest ervaren afvallers nog. Onze tip: houd de komende tijd een eetdagboek bij, waarbij je alles registreert wat je eet en drinkt. Dit geeft je veel inzicht en laat zien waar je nog gebruik kunt maken van quick wins. Gebruik de Eetmeter van het voedingscentrum of bijvoorbeeld de app Myfitnesspal.
  • Je verbranding is wel degelijk lager, maar niet vanwege je schildklier. Hoeveel energie je verbrandt heeft te maken met je geslacht (mannen hebben meer spiermassa waardoor de energiebehoefte hoger is), lengte, gewicht en mate van activiteit. Vanaf een bepaalde leeftijd wordt je verbranding ook lager. Je energiebehoefte bereken je via deze pagina: caloriebehoefte berekenen. Wanneer je wil afvallen is het belangrijk dat je minder calorieën binnenkrijgt dan wat je behoefte is.
  • Je eet gezond, maar niet per sé slank. Veel mensen denken afvallen vanzelf lukt als je maar gezond en onbewerkt eet. Dit is helaas niet waar: afvallen draait om een energietekort en in gezonde voeding zoals noten, fruit, smoothie bowls en vette vis, zitten nog steeds kcal. Overeten is misschien lastiger met volwaardige voeding, maar niet onmogelijk. Zo kan het zijn dat je onbewust te veel calorieën binnenkrijgt.

Soms is de oorzaak waarom je even niet afvalt onduidelijk. Geef dan niet op, maar blijf werken aan een slank en gezond eetpatroon. De aanhouder wint! Regie op je eetgedrag geeft altijd een goed gevoel, ook als het niet direct zichtbaar is op de weegschaal. Zoek een manier van eten die bij je past en die je kunt volhouden.

Je krijgt nooit spijt van het ontwikkelen van een gezond en slank eetpatroon.

Afvallen is niet onmogelijk

Afvallen met een trage schildklier is dus niet onmogelijk. Je valt misschien geen kilo per week af, maar voor langzaam afvallen valt ook wat te zeggen. Bovendien helpt het je om gewichtstoename te voorkomen. Het belangrijkste is dat je de juiste dosering aan medicatie krijgt zodat je verbranding weer op pijl wordt gebracht. Dit kost tijd. In de tussentijd kan je je eetpatroon aanpassen aan je lagere verbranding, of je lichaamsbeweging verhogen – twee factoren waar je gelukkig wel invloed op hebt.

Wil je graag ondersteuning bij het veranderen van je eetpatroon, of gewoon inspiratie ontvangen? Meld je aan voor onze inspiratiemail en ontvang de beste tips voor afvallen in je inbox.



E-book: Afvallen zonder dieet
Download ons nieuwe gratis e-book over afvallen zonder dieet. Met tips en recepten, geheel volgens onze methode.  Eet niet meer al het lekkers, maar alleen het allerlekkerst. Pak weer regie op je eten. In dit boek ontdek je hóe je dat doet. 

Reactie plaatsen