Hoe ga je om met lekkere hapjes en drankjes die voor je staan?
31 oktober 2022 

Hoe ga je om met lekkere hapjes en drankjes die voor je staan?

Hoe ga je om met zintuigelijke verleidingen om je heen. Hoe ga je om met hapjes en drankjes die voor je staan. Hoe blijf je daar vanaf? Daar heb ik een aantal tips voor. Zo leer je je makkelijk inhouden als er lekker eten voor je staat.

 

Buffetten in Jordanië

Op dit moment heb ik er zelf ook mee te maken. Elke ochtend hier in Jordanië eten we van een ontbijtbuffet en bijvoorbeeld gisteren hebben we in een Libanees restaurant gegeten. We zaten al best wel vol en toen zei de ober dat ze ons graag wat desserts aanbieden van het huis. Dat is daar een traditie. Normaal gesproken zeg ik wel vrij makkelijk ‘nee’ als iemand mij iets aanbied, maar gisteren was toch een andere situatie. Dus ik heb toch overal wat van geproefd en omdat ik het zo lekker vond, overal nog een hapje van. Ik heb dus zelf mijn tips, gisteren niet allemaal even goed toegepast.

 

Tip 1: Kies alleen het allerlekkerste

Vroeger had ik altijd dat ik alles wilde proeven. Alles zag er lekker uit. Dat doe ik nu niet meer, ik kijk wat ik het allerlekkerste vind en dat eet ik. Dus de 8-en, 9-ens en 10-en die eet ik wel. Neem wat je het allerlekkerst lijkt en probeer af te komen van het idee dat je alles moet proeven. Je komt echt niks tekort. Zeker bij een buffet is dat niet het geval. En nog een tip die hierbij hoort is als je iets neemt wat je niet lekker vind, omdat je het bijvoorbeeld nog nooit hebt gehad, eet dan gewoon niet door. Laat het staan.


Tip 2: Bereid je voor

Nou is het natuurlijk wel dat mensen over het algemeen gewoon wat meer eten tijdens een buffet of een feestje dan normaal en dat hoort er een beetje bij. Als je het van tevoren weet, kan je daar dus ook rekening mee houden. Ik had bijvoorbeeld voor lunch een salade genomen en een klein stukje van een clubsandwich. Ga niet overdag minder eten, zodat je in de avond bij het buffet los kan gaan. Dan is voorbereiding niet effectief, eet dan overdag je normale eetplan. Maar dat is een beetje uitzoeken voor jezelf, wat voor jou beter werkt.

 

Tip 3: Neem afstand

Een handige truc om een goede beslissing te nemen over het eten wat voor je staat is dat je zakelijke energie inzet op het eten. Dat klinkt misschien een beetje vaag en dat is het ook, maar waar het om gaat is als je naar het eten kijkt dat je afstand ervan neemt. Dus als je hapjes en drankjes voor je hebt staan dat je niet denkt: “Oh het lekkere eten staat er voor mij, zoveel lekkers, ik weet niet waar ik moet beginnen.” Dan zit je in je persoonlijke energie.

Als je dat wilt omzetten naar zakelijke energie dan heb ik nog een goede oefening voor je. Je hebt een knop in je hand en als je er aan draait, dan komt er een soort scherm tussen jou en het eten te staan. Het is een glazen scherm, dus je ziet het eten nog wel. Het ziet er ook nog steeds lekker uit, maar er zit iets tussen. Je ruikt het niet per se en het zit niet direct binnen handbereik. Zo breng je een soort afstand tussen jou en het eten en heb je meer ruimte om keuzes te maken. Als je die afstand creëert kan je iets beter bedenken. Je maakt dan een zakelijke keuze. Je stelt jezelf vragen zoals: “Hoeveel wil ik eigenlijk eten?”, “Waar heb ik echt heel veel zin in?” Het is maar eten en je hoeft echt niet alles te eten, want morgen is er weer eten.

 

Tip 4: Loop erbij weg

Als je weet van jezelf dat je het moeilijk vind om niet alles te eten bij een buffet of bij een feestje met allerlei hapjes en drankjes, dan is de meest effectieve tip om erbij weg te lopen. Ga zo staan dat de hapjes uit het zicht zijn. Zet niet allemaal dingen voor je neus. Natuurlijk is dit niet altijd een optie, maar het is wel de makkelijkste en meest effectieve manier om lekkere hapjes te laten staan. Als dit niet mogelijk is dan kan je proberen die zakelijke energie in te zetten.

 

Tip 5: Ga niet met jezelf in discussie

Dit is ook weer een beetje voorbereiding, maar als je vooraf een keus maakt, ga er dan niet met jezelf over in discussie. Wat ga je nemen? Kies je voor wijn en geen hapjes of ga je voor een paar lekkere bitterballen. Als je die keus van tevoren maakt, hoef je die niet opnieuw ter discussie te stellen. Je hebt de keuze al gemaakt en dat was het moment waarop je een echte bewuste keuze hebt  gemaakt. Ga daar dus niet aan twijfelen. Alles wat je tegen jezelf zegt op een lastig moment zijn saboterende gedachten. Smoesjes die je jezelf aan zit te praten. Dus herhaal op zo’n moment jouw keuze en zeg erachter aan dat je niks tekort komt. “Ik geniet van de mensen om mij heen en morgen is er weer voldoende eten.” Als je op die manier jezelf toespreekt, dan komen die saboterende stemmetjes niet binnen.

 

Zo zijn er nog allerlei andere technieken om hapjes en drankjes te laten staan. Toevallig ben ik ook daarmee bezig in mijn nieuwe boek. Welke techniek ga jij bij een volgende situatie toepassen? Laat het weten in de reacties!



EXTRA TIP: ik heb over dit onderwerp ook een gratis podcast opgenomen. Met nog veel meer voorbeelden én tips. Klik hier

 

 

Over de schrijver
Vanaf mijn vijftiende was ik volslank en altijd bezig met afvallen (of aankomen). Ik heb alles geprobeerd: noem een dieet en ik ken het. De ene keer was ik succesvoller dan de andere, maar nooit had ik blijvend resultaat. Ik dacht dat ik pech had; ik kwam van de wind al aan, en slanke mensen geluk. Tot m'n 33-ste ben ik zo doorgegaan. Toen kwam ik erachter dat pech en geluk niet zoveel met mijn gewicht te maken heeft. Ik kopieerde het eetgedrag van slanke mensen en werd zelf slank. Zonder dieet, met chocola en wijn! En dat niet alleen: ik bleef slank en dat ben ik nog altijd. Ik heb me verder gespecialiseerd in de psychologie achter eten en in coaching op (eet)gedrag. In de afgelopen jaren heb ik 8 boeken geschreven (300.000 verkocht) over afvallen zonder dieet, oftewel: afvallen door gedragsverandering. In 2017 ben ik Skinnyminds begonnen. We hebben de kennis uit mijn boeken vertaalt in een training gedragsverandering. Gecombineerd met online groepen en een persoonlijk coachtraject, is dat het Skinnyminds coachplan. Vanaf 2019 leiden we coaches op in onze eigen coachopleiding, geaccrediteerd op HBO-niveau. In 2020 zijn we gestart met de Skinnyminds community. Mijn dagelijkse ervaringen deel ik hier onder Mieke's ervaringen
Reactie plaatsen